< Lifestyle

Hudičevo dobra kava!

Blog_Headline_Cat_01_Post_18_01

Kava je za nafto drugo najbolj trgovano blago na svetu in je postala praktično temelj sodobne prehrane povsod po svetu. No, lepo konkurenco ji sicer povzroča čaj. Večina se nas strinja, da ni dobrega jutra in lepega dneva brez skodelice kave.

Splošno znano je, da naj bi kava izvirala iz Etiopije, odkrile so jo koze. Na Bližnjem vzhodu pa so jo že v 16. stoletju uporabljali za pomoč pri koncentraciji.

Našli smo toliko zanimivosti o kavi, da vam svetujemo, da zaženete kavni aparat ali pa pristavite džezvo in si privoščite udobno branje s skodelico najljubše kave v roki.

Nespeče koze

Po legendi, ki jo je prvi zapisal Faustus Banesius Naironus, naj bi bilo odkritje poživilnih učinkov kave - tako kot je večina najboljših stvari v življenju - slučajno. Nek pastir, ki je pasel kamele (ali po drugih virih koze), naj bi se v kraljestvu Jemena potožil tamkajšnjim menihom, da njegove črede večkrat prebedijo noč, hkrati pa tudi čudno poskakujejo in poplesujejo. Menihi so bili prepričani, da je čudno obnašanje povezano z nečim, kar so živali pojedle, zato so neke noči odšli s pastirjem za čredo. Tam so našli neko grmičje z rdečimi plodovi, ki so jih jedle živali. Eden od menihov je plodove prevrel in pil prekuhano pijačo. Ugotovil je, da ga je tekočina obdržala budnega celo noč. Od takrat naprej so menihi pijačo pili vsako noč pred molitvijo. Tako naj bi se kava razširila po vsem kraljestvu, kasneje pa še izven njega.

Zahvala izumiteljem kavarn

Pijačo, ki jo danes poznamo pod imenom kava, je leta 1583 prvi opisal nemški zdravnik Leonhard Rauwolf po vrnitvi z desetletnega potovanja po Bližnjem vzhodu.

V Evropo so kavo prvi prinesli beneški trgovci v 17. stoletju, na ozemlju današnje Italije pa so bile prve kavarne odprte okoli leta 1645. Rimskokatoliška cerkev je pitje kave zelo kritizirala, proglasili so jo celo za hudičevo pijačo. Leta 1674 so v Londonu objavili Žensko peticijo proti kavi, v kateri so se žene pritoževale, da so postali možje zaradi pitja kave jalovi kot puščava. Kljub temu je priljubljenost kave naraščala. Sledilo je odpiranje kavarn tudi drugod po Evropi. V 1713 je bil na dvoru Ludvika XIV. najbrž prvič uporabljen sladkor kot dodatek h kavi.

Prvi, ki so kavo uvažali v Evropo v večjih količinah, so bili Nizozemci. Bili po so tudi med prvimi, ki so prekršili arabsko prepoved širjenja rastline ali zelenih semen. Nizozemci so kasneje začeli kavovec gojiti na Javi in Cejlonu. Kmalu se je kava razširila tudi v Anglijo, leta 1657 pa še v Francijo.

Po bitki pri Dunaju leta 1683 so poražene osmanske enote za seboj pustile nekaj vreč kave in napitek se je razširil še po Habsburški monarhiji in Poljski. Vreče s kavnimi zrni naj bi takrat vzel Poljak Franciszek Jerzy Kulczycki in kmalu zatem odprl prvo kavarno na Dunaju.

Paragraph_Image_Blog_Cat_01_Post_18
Prva kavarne v Egiptu in Turčiji so se odprle v že v daljnem 16. stoletju. V Sloveniji pa je prva kavarna, Zvezda, v sklopu stavbe Kazina, odprla svoja vrata v Ljubljani leta 1782. Kazina je bila namenjena kot središče družnega življenja ljubljanske elite. V 60. letih 19. stoletja pa je Kazina postala štab kranjskih Nemcev. Tudi kasneje je bila fokus protinemških shodov. Med svetovnima vojnima je Kazina nudila prostor mnogim klubom in društvom, kot je klub arhitektov in avtomobilski klub. Leta 1918 je Fran Krapež, takratni lastnik Narodne kavarne, renoviral kavarno Zvezda.

Ritual pitja kave se je tako spreminjal skozi generacije. V ospredju bo vedno socialni aspekt pitja kave, se pravi doživetje. V sodobnem svetu s hitrim tempom življenja kava igra pomembno vlogo. Jutranja skodelica s partnerjem, popoldansko druženje z najboljšo prijateljico, skodelica kave po čudovitem kosilu.

Zaradi primanjkovanja časa in potrebe po dozi kofeina, je vse bolj priljubljena kava na poti oz. kofi to go. V tujini so vse bolj popularne moderne kavarne, kot je Starbucks, kjer se kavi dodajajo različni dodatki, začimbe in sirupi. S to obliko kave pa lahko ustvarite »lastno kavarno« tudi na klopci v zelenem parku.

Kdo spije največ kave v Evropi?

V našemu delu Evrope radi pohvalimo z našo kulturo pitja kave in nam gredo kar lasje pokonci, ko kdo espresso imenuje ekspresso, takrat pa tudi Italijan pade iz Vespe.

Vendar ste vedeli, da so Finci pravzaprav tisti evropski narod, ki popije največ kave na prebivalca, in sicer kar 10,35 kg na prebivalca na leto! Za primerjavo: Hrvati popijejo 4,15 kg kave, medtem ko Slovenci 4,61 kg, oboji pa popijemo več kave kot Italijani, ki veljajo za največje »kofetarje«.

Kljub temu pa je zaradi svojega poživljajočega učinka dobro upoštevati evropska priporočila pri uživanju kofeina, ki pravijo, da odrasla oseba ne sme zaužiti več kot 400 mg kofeina na dan. Samo za primerjavo – ena skodelica espressa v povprečju vsebuje približno 80 mg kofeina. Precej spodbudno za vse ljubitelje kave!

Poznate tri glavne vrste kavnih zrn?

 

Različne vrste kavovcev dajejo različne plodove, kar se izraža tudi v okusu kave. Na razlike v okusu poleg vrste vplivajo tudi klimatske razmere ter podlaga, na kateri rastejo rastline. Trgovci s kavo najbolj cenijo kisle, grenke in sladke note v kavi. Manj cenjena kavna zrna po navadi odkupijo izdelovalci instant kave.

Med vsemi vrstami kavovcev, ki jih je okoli šestdeset, so najpomembnejše tri vrste s svojimi podvrstami.

Coffea arabica, ki izvira iz Etiopije, je najpomembnejša gospodarska vrsta, ki predstavlja kar okoli 90% vse pridelane kave na svetu. Ta vrsta daje najbolj kvalitetna zrna, danes pa so najbolj cenjena zrna, pridelana v Keniji in Tanzaniji;

Coffea canephora ali robusta izvira iz Konga in je že po imenu očitno najbolj odporna in najmanj občutljiva vrsta. Robusta vsebuje od 40–50 odstotkov več kofeina od arabice, je pa zaradi svojega bolj grenkega okusa in manj izrazite arome, manj cenjena in cenejša od arabice. Zaradi nižje cene je odstotek teh kavnih zrn bolj prisoten v mešanicah za espresso.

Coffea liberica izvira iz Liberije in je kava, ki zavzema najmanjši delež med tremi vrstami kave.

Spekter kav

Kavna zrna, ki se uporabijo za pripravo napitka, po večini niso semena samo ene vrste, temveč jih trgovci zmešajo v točno določenih razmerjih. Zanimivo dejstvo: svetlejše kot je kavino zrno, močnejša bo kava.

Image_Blog_Cat_01_Post_18

Glede na govorice iz 19. stoletja, je bila kava manj zanimiva v vlažnih in močvirnatih krajih. Verjetno to drži, saj sta državi, v katerih se je porabilo največ kave v Evropi, Belgija in Nizozemska. Na Bližnjem vzhodu, kjer se kava uporablja v finem prahu in pripravlja na starodaven način, se še vedno pije motna, v kotličku, ki je v zasebnih hišah vedno pristavljen na ognju.

A katere so najbolj priljubljene vrste kave? Potrebujete kavni aparat ali džezvo?

Kratka kava – espresso je količinsko zelo majhen, včasih le nekaj kapljic. Kava, pripravljena na ta način, izrazi največjo aromo in ima zelo nizko vsebnost kofeina. Kavo espresso pijejo Italijani. Za dober espresso vam priporočamo nakup kavnega aparata, saj boste le tako pričarali pravi italijanski okus. Odločite se lahko tudi za kafetiero, ki je enostaven aparat za kavo, priljubljen tudi v Italiji. 

Dolga kava se naredi s kavnim aparatom, pri čemer se natoči več vode kot običajno. Zanimivost - dolga kava, čeprav je manj gosta, vsebuje več kofeina kot ga je v kratki kavi, ker se enaka količina kave uporabi v večji meri.

Macchiato nastane, ko v espresso dodamo kapljico prevretega mleka. Poimenovanje izhaja iz italijanske besede macchiato, ki pomeni lista. Torej, macchiato je kava z liso mleka.

Prav nasprotna kava je latte macchiato, ki je pravzaprav mleko z nekaj kapljic kave. Slovenski približek te vrste kavnega napitka je bela kava.

Cappuccino ali kapučino - espresso s spenjenim mlekom, najbolj priljubljena kava Slovencev, ko zaidejo v kavarne. Vsak domači kavni aparat vam bo skuhal odličen kapučino, saj imajo skoraj vsi nastavke za penjenje mleka.

Neapeljska kava je pripravljena z neapeljsko kafetiero.

Ameriška ali angleška kava je normalni espresso ali dolga kava, kateri se doda še 60 % vode in postreže v visoki skodelici.

Turška kava ne potrebuje opisa, saj jo doma pije večina Slovencev. Zanjo pa potrebujete dobro džezvo, ki bo lahko vse dni v pogonu in na ognju in skuhala dovolj skodelic za vso družbo.

Kavni frappe je grška iznajdba, ki združuje kombinacijo instant kave, sladkorja in vode.

Ledena kava - to pa je prava poslastica, saj kavi dodamo še kakšno kepico sladoleda, ponavadi slastnega čokoladnega in/ali vanilijevega, in veliko smetane ter čokoladni in/ali karamelni preliv.

Brezkofeinska kava - za vse ljubitelje kave, ki ne prenesejo kofeina, ali pa za vse, ki se najboljši pijači ne morejo odpovedati tudi proti večeru.

Kava na kapsule – sodoben, hiter in okusen način priprave kave. Nalijete vodo, vstavite kapsulo, pritisnete na gumb, in voila, kava kot iz izpod rok profesionalca že diši iz skodelice.

Ustvarite si lastno kavarno na kuhinjskem pultu s kvalitetnimi kavnimi aparati. Hitro mletje kavnih zrn za svežo aromo, natančno stiskanje zmlete kave in penilec mleka ustvarjajo omamne, popolne skodelice kave. Izberite svojega 😊

Veliko užitkov ob omamni skodelice kave ;) 

Vaš Shoppster ❤️