< Za odličen okus

Kako pripraviti slastno velikonočno pojedino?

Velikonočna potica

Velika noč je praznik, ko se zbere vsa družina in oživijo družinski običaji. Zanimivo, da se praznika veselijo prav vsi, verni kristjani in ateisti. Nekateri v veselem pričakovanju barvajo jajca, skrivajo darila, hodijo k maši in blagoslavljajo živila, drugi pa samo uživajo v dobri hrani, družbi in prostih dneh.

Šunka, potica, hren, jajca, namazi, solate, tortice, praznična miza se v Sloveniji šibi pod tradicionalnimi velikonočnimi dobrotami, ki jih skrbno pripravijo slovenske gospodinje. Posebna pozornost je namenjena pripravi pirhov. Pobarvana trdo kuhana ali spihana jajca so eden najbolj prepoznavnih simbolov velike noči in odražajo raznolikost slovenskih regij.

Zgodovina praznika

Velika noč je najpomembnejši in najstarejši vsekrščanski verski praznik, obenem pa tudi globalni praznik, saj se opira na starodavne obrede ob slavljenju pomladi. Na ta dan se kristjani spominjajo temelja njihove vere in Jezusovega največjega čudeža, njegovega vstajenja od mrtvih, medtem ko so v spominu ostalih ljudi, predvsem na podeželju, še vedno ostale v spominu stare šege in navade. Pravoslavci veliko noč praznujejo teden dni kasneje kot pri kristjani. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji so določili, da se veliko noč praznujemo na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom.

Pirhi po Sloveniji

Ja Slovenci tudi velikonočnim jajcem ali pirhom ne rečemo povsod enako. Na Koroškem jih  imenujejo pisánke, ponekod na Štajerskem in v Prekmurju pa ramenice ali remenke. V Idriji jajca okrasijo s čudovito idrijsko čipko. V Beli krajini boste naleteli na pisanke, ki zaradi svoje posebnosti predstavljajo enega od simbolov dežele ob Kolpi. Čudovite ornamente, ustvarjene z raztopljenim čebeljim voskom in praskanjem v obliki finih vzorcev v črni in rdeči barvi, so nekoč dekleta posvetila fantom in jim na ta način izkazala ljubezen.

Barvanje pirhov doma

Začnimo z nekaj osnovnimi napotki za pripravo in kuhanjem jajc. Jajca je pred pričetkom priporočljivo očistiti. To lahko storimo tako, da jajca zdrgnemo s ščetko pod toplo vodo ali jih obrišemo s krpo namočeno v kis. Na ta način bomo odstranili voskast sloj, ki pogosto preprečuje, da bi se barva dobro prijela.

Naravne tehnike barvanje pirhov:

  • zagotovo je najbolj preizkušena tehnika barvanja pirhov, barvanje s čebulnimi olupki. Verjamemo, da ste že poizkusili in da niste bili razočarani! Barva bo čudovito rjava, več čebulnih olupkov kot boste dodali, bolj bo intenzivna in obratno.

  • Barvanje z rdečim zeljem je presenetljivo učinkovito. Jajca bodo modre barve, intenzivnost je zopet odvisna od količine zelja, ki jo boste uporabili. Priporočamo, da lonec do polovice napolnite z zeljem in dodate ravno toliko vode, da bo zelje pokrito in se bodo jajca lahko kuhala. Mešanici pred kuhanjem dodajte še žlico soli in žlico kisa.

  • Modro barvo lahko pripravite tudi s pomočjo borovnic. Lahko uporabite sveže borovnice, kandirane ali pa kar borovničev sok.

  • Zelen odtenek boste dosegli z listi špinače, zeleni čajem, koprivo, preslico, kislico in regratom (na 2 litra vode dodajte kar pol kilograma zelišč in deciliter kisa). Kuhajte pol ure, nato s paličnim mešalnikom  vse skupaj zmiksajte precedite skozi gazo. Vodo ohladite in kasneje v njej, po zgornjem postopku, skuhajte jajca.

  • Odlično naravno barvilo, če želite jajca obarvati v rumeno ali oranžno, je kurkuma. Razmerje naj bo ena zvrhana žlička kurkume na deciliter vode. Če želite bolj oranžen odtenek, jajca po tem ko ste jih skuhali, še nekaj ur namakajte v vodi, v kateri ste jih skuhali.

  • Za oranžno barvo priporočamo tudi rdečo papriko v prahu. Na deciliter vode dodajte žlico paprike, na koncu pa še žlico kisa. Barva ne bo podobna rdeči papriki, odtenek bo svetel in v oranžnih odtenkih.

  • Fantastično barvilo s posebnim učinkom je teran. Če jajca skuhamo v teranu, bomo dobili lep vijoličen odtenek, po vrhu pa še čudovite lesketajoče se srebrne pikice. Zares globok odtenek vijolične dobimo, če jajce pustimo v teranu namočeno še kakšnih dodatnih 10 ali 15 minut.

  • Roza pirhe boste dobili, če boste za barvilo uporabili rdečo peso, brusnice ali nerazredčen brusnični sok, ali močen šipkov čaj.

Velikonočni zajtrk in pojedina

Začnite praznični dan s tradicionalnim velikonočnim zajtrkom. Na mizi ne smejo manjkati značilne velikonočne jedi, saj za veliko noč ne bo šlo brez klasike - šunke, hrena, pirhov, domačega kruha in potice. Zraven postrezite še kaj svežega, različne pomladne solate in sadje za osvežitev. Vedno pa lahko tudi presenetite. Za vas smo pripravili dva recepta: velikonočni kruh, ki je tako dober kot potica, in šunko v testu.

Mandljev velikonočni kruh 🍞

Potrebujete:

  • 30 g kvasa
  • 130 g drobno mletega sladkorja
  • 500 g moke
  • 180 ml mleka
  • 50 g rozin
  • rum za rozine
  • sol
  • 1 vanilin sladkor
  • nastrgano lupinico ½ limone
  • 2 jajci
  • 100 g masla
  • 500 g olupljenih mandljev
  • 1 jajce
  • 50 g mandljevih lističev

Postopek:

1. Zmešajte kvas, 1 žličko sladkorja, 2 žlici moke in malce mlačnega mleka in pustite mešanico 5 do 10 minut vzhajati na toplem. Rozine namočite v rumu.

2. V skledo presejte preostalo moko in ščepec soli. Dodajte preostal sladkor, vanilin sladkor, limonino lupinico, 2 jajci, stopljeno maslo, preostalo mlačno mleko in kvašeno mešanico.

3. Zgnetite mehko testo in mu vgnetite še namočene rozine in sesekljane mandlje. Testo pokrijte in ga pustite vzhajati na toplem, tako da skoraj podvoji svojo količino.

4. Iz testa oblikujte hlebček, ga denite v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pustite vzhajati še 20 minut. Nato ga križno zarežite na vrhu. Premažite ga z jajcem in potresite z mandljevimi lističi. 10 minut ga pecite v pečici na 200 stopinj. Nato temperaturo zmanjšajte na 160 stopinj in kruh pecite še 40 minut.

Šunka v testu 🍖

Sestavine:

  • 1 žlička mletega janeža
  • 1 žlička olja
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica gorčice
  • sol, poper, čili v prahu
  • 1,5 kg šunke
  • 1 zavoj suhega kvasa
  • 300 g ržene moke
  • 200 g pšenične moke (tip 550)
  • 400 ml pinjenca
  • sladkor

Priprava:

1. Janež, olje, med, gorčico, sol, poper in čili dobro zmešamo. S to mešanico začimb natremo šunko in jo pustimo eno uro marinirati.

2. Obe moki, kvas, pinjenec, žličko sladkorja in dve žlički soli zgnetemo v gladko testo. Pustimo ga na toplem počivati 45 minut.

3. Testo razvaljamo in robove premažemo z vodo. V testo zavijemo šunko in robove stisnemo skupaj. Počakamo 15 minut, medtem pa ogrejemo pečico na 220 stopinj.

4. Šunko v pečici pečemo pol ure, potem pa znižamo temperaturo za 60 stopinj in pečemo še pol ure. Potem znižamo temperaturo še za 60 stopinj in pečemo še 40 minut. 

 

Nikar pa vsega ne naredite sami, naj vam pomagajo mali pomočniki! Vaši najmlajši in tudi tehnologija! Naj bo priprava pojedin enostavnejša z uporabo malih gospodinjskih aparatov, posod in kuhinjskega orodja.

Nikjer ne piše, da je potrebno za veliko noč dušo spustiti. In tudi, če potico kupite, ne bo nič narobe, pomembno je, da boste vsi skupaj uživali v dobri hrani in družbi. Ne pozabite - po koncu pojedine pa si skuhajte še dobro kavo, ki je vedno najbolj sladkogrenka pika na i, posebno če priteče iz dobrega kavomata.

Naj bodo praznične mize polne dobre hrane in velikonočni prazniki čudoviti, 

vaš Shoppster ❤️