Kateri je najboljši recept za marmelado?

Marmelada in maslo. Marmelada in marelice. Rogljiček z marmelado. Sacher torta. Spomini na božično peko piškote in babičine recepte. Ste se kdaj vprašali od kje in zakaj marmelada? Kdo je ta slasten namaz izumil? Komu je padla jagoda na glavo in mu posvetila lučka? Sprehodite se z nami na sladko pot marmelade, vse od njenih začetke pa bo do slastnih koncev v obliki receptov.
Beseda marmelada menda izhaja iz portugalskega izraza marmelo, po naše kutina, torej iz imena sadeža, iz katerega so v srednjem veku izdelovali priljubljen sladki namaz.

Ne glede na to, ali jo imenujete marmelada, žele ali džem, ta okusna poslastica je še ena od oblik tradicionalnih metod shranjevanja hrane. Od zelo pravih kolačkov z marmelado, slavne Sacher torte do vaše domače marmelade na toastu, to staro priljubljeno hrano uživajo ljudje iz vseh družbenih slojev po vsem svetu. Toda, ali ste vedeli, da se je ta precej običajna in skromna poslastica začela že davno tega? Čeprav zgodovinarji ne morejo določiti točnega datuma, velja splošno prepričanje, da so bili kuharji Bližnjega vzhoda prvi, ki so pripravljali sadne marmelade. Morda je bilo v 4. stoletju ali celo prej.
Prvi recept za marmelado
Prve omembe sadnih namazov sladkanih z medom najdemo v najstarejši ohranjeni kuharski knjigi iz antike, imenovani »De Re Coquinaria« – Umetnost kuhanja. Knjiga naj bi segala v pozno 4. ali zgodnje 5. stoletje in jo pripisujejo nekemu Marku Gaviju Apiciju – slavnemu epikurju, ki je živel med vladavino Tiberija v prvem stoletja našega štetja.
Prihod sladkorja v Evropo
V najpreprostejši obliki je marmelada sadje, ki smo ga skuhali, sladkali, ohladili in nato shranili. Medtem ko je bil med v starih časih izbrano sladilo za marmelade in konzervirano hrano, je bil po odkritju sladkorja potisnjen bolj ob stran. Uporaba sladkornega trsa za domačo uporabo se je začela v Papua Novi Gvineji pred približno 10.000 leti. Vendar pa je bila prva zabeležena omemba sladkorja v Evropi, natančneje v Angliji, veliko kasneje, šele leta 1099 in je bila posledica križarskih vojn. Sladkor iz sladkornega trsa so mornarji okrog 7. stoletja prinesli v Bagdad. Uporabljali so ga za pripravo različnih slaščic, s poskušanjem pa sta nastala tudi marmelada (iz sadja) in žele (iz sadnega soka). Oboje so med 11. in 13. stoletjem po Evropi ob vrnitvi s svojih pohodov raznesli križarji. Že v najstarejših ohranjenih kuharskih bukvah so različnih recepti za pripravo marmelad, želejev, džemov, čežan in strjenk.
Sprva so marmelade zaradi dragega sladkorja poznali predvsem bogati plemiči, nato pa se je počasi razširila tudi med ljudstvom. V 16. stoletju je tako dvorni zdravnik za kraljico Mary kuhal marmelado iz pomaranč, s katero si je tolažila vznemirjeni želodec.
Verjame se, da je Ludvik XIV. prirejal razkošne kraljeve pojedine, ki so se končale z marmeladami, narejenimi iz sadja iz njegovih kraljevih vrtov v Versaillesu, jedli pa so jih s srebrnimi žlicami iz srebrnih posod.
To potrebujete nujno!
Nekaj časa smo bili vsi navdušeni nad industrijskimi in eksotičnimi marmeladami, no zdaj pa so ponovno zelo cenjene doma vložene. Še Instagram vplivnice imajo kup receptov za domače marmelade. Vendar mi imamo boljše. Preden vam razkrijemo
Vsako osnovno »orodje« pri kuhanju marmelade so:
In seveda, na končni izdelek ne pozabite nalepiti lične etikete s podatki, kakšna je marmelada, letnico izdelave in morda tudi ime pridne gospodinje ali gospodinjca.
Sedaj, ko imamo vse pripomočke, sledi težka naloga – izbrati recept. Vemo, vsi so slastni, in nihče vam zagotovo ne bo zameril, če boste kozarce napolnili z vsemi tremi okusi 😉 Pa začnimo!
Recept #1: jagodna marmelada z ingverjem
Sestavine za 4 kozarce (po 250 ml):
2000 g jagod
6 cm svežega ingverja
15 g citrusnega pektina
250 g sladkorja
1/2 limone
Priprava:
1. Jagode dobro očistimo in narežemo na koščke. Damo jih v ponev in zavremo. Med stalnim mešanjem počasi dušimo 10 minut.
2. Ingver olupimo in na drobno naribamo. Dodamo k jagodam.
3. Zmešamo citrusni pektin in sladkor in dodamo v ponev. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. Na koncu dodamo sveže iztisnjeni limonin sok, premešamo in še enkrat zavremo.
4. Nato takoj odstavimo in marmelado damo v čiste kozarce. Zapremo in jih obrnemo na glavo. Pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Recept #2: marelična marmelada s čokolado
Sestavine za približno 4 kozarce (po 150 ml):
500 g zrelih marelic
1 žlica limoninega soka
200 g želirnega sladkorja
100 g temne čokolade
20 ml smetane za stepanje
Priprava:
1. Marelice narežemo na koščke. Damo jih v lonec in pokapamo z limoninim sokom.
2. Zavremo. Nato dodamo želirni sladkor in kuhamo 5 minut. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
3. Nato z marmelado napolnimo nizke kozarce približno 2 cm pod robom in pustimo, da se popolnoma ohladi. Čokolado raztopimo v vroči vodni kopeli in dodamo vročo smetano. Dobro premešamo in s stopljeno čokolado prelijemo marmelado v kozarcih. Plast čokolade naj bo visoka približno 2 cm. Zapremo kozarce in shranimo v hladilniku. Rok uporabe je približno 1 mesec.
Recept #3: jabolčna marmelada z robidami in sivko
Sestavine za 6 kozarcev (po 200 ml):
1000 g jabolk
300 g robid
800 g sladkorja
sok 1 limone
5 vejic sivke
Priprava:
1. Olupimo jabolka, odstranimo peščišča in jabolka naribamo. Damo jih v lonec, dodamo limonin sok in zavremo. Kuhamo zelo počasi približno 20 minut. Ko so jabolka mehka, dodamo 600 g sladkorja in natrgane cvetove sivke. Kuhamo še 5 minut.
2. Robide pretlačimo z vilicami in jih skuhamo s preostalim sladkorjem. Kuhamo počasi približno 5 minut.
3. Z mešanico jabolk in robid izmenično polnimo kozarce. Zapremo kozarce, postavimo jih na pokrov in pustimo, da se ohladijo. Ohlajeno marmelado shranimo na hladnem.
Naj bosta jesen in zima sladko slastna.
Vaš Shoppster ❤️