< Lifestyle

Postani kralj žara!

Blog_Headline_Cat_07_Post_07

Ste se že kdaj spraševali, zakaj velja pravilo, da ženske najpogosteje kuhajo v kuhinji, moški pa so mojstri žara? Zdaj imate priložnost, da to spremenite. Vse, kar morate vedeti o žaru, ker se približuje prvi maj, ki velja za otvoritev žar sezone. Začnimo kar pri osnovah, da boste imeli lahko celo manjše predavanje za vse nove občudovalce.

Klasika zažge

Klasičen žar na oglje je še vedno najbolj priljubljen, zahvala za to priljubljenost pa gre predvsem značilnemu dimljenemu okusu hrane, ki jo na njem pripravimo. Zahteva sicer nekaj več spretnosti in izkušenj, a splača se vam potruditi. Čevapčiči, spečeni na oglju, imajo neprekosljiv okus!

Sodobni modeli žarov na oglje so izdelani iz tehnološko naprednih lahkih materialov ter naprodaj s pospeševalniki gorenja ter vgrajenim termometrom za nadzor temperature. Najbolj priljubljena in tudi praktična oblika žara na oglje je okrogel žar s pokrovom, ki je po navadi na koleščkih, tako da ga po uporabi lahko enostavno pospravimo.

Kjer je ogenj, ni nujno da je dim

Plinski žar je vsekakor bolj praktičen za samo uporabo, saj lahko pravilno temperaturo za peko dosežemo že z enim pritiskom na gumb. Poleg tega prihranite kar nekaj časa, ki bi ga sicer porabili za vžiganje oglja ali briketov. Ravno tako ga je lažje čistiti, saj nimamo pepela, ki sicer spremlja peko na žaru na oglju.

Zahteva tudi manj izkušenj in »kilometrine«, poleg tega tudi ne oddaja dima, zaradi katerega se tako radi pritožujejo sosedi. Ima pa plinski žar tudi to prednost, da je pogosto na voljo v kombinirani obliki, npr. lahko služi tudi kot krušna peč za pripravo pic ali kot vok za pripravo azijskih jedi. V slabo luč plinski žar torej spravlja le okus hrane, ki pač ni tako sočen in aromatičen kot okus jedi, ki jih pripravimo na žaru na oglje.

Žar v notranjih prostorih?


Električni žar je glede na uporabnost in obliko dokaj podoben plinskemu. Glavna razlika je v vrsti goriva. Elektrika je za razliko od plina bolj praktična, saj lahko žar uporabljamo tudi v zaprtem prostoru. Kar nam morda pride prav, kadar nas na domačem pikniku neprijetno preseneti vreme. Plinski žari namreč nimajo avtomatične zaklopke plina, zato so v zaprtih prostorih potencialno nevarni za zdravje. Električni žar je idealen tudi za manjša stanovanja z balkonom, na katerem lahko kadarkoli organiziramo mini piknik.

Ima pa električni žar v primerjavi s plinskim tudi nekaj slabosti. Potrebuje malo dlje, da doseže primerno temperaturo, okus hrane je nekoliko bolj pust, pa tudi čiščenje nam vzame nekoliko več časa.

Paragraph Image Blog Cat07 Post07_01
Peka na žaru je kulinarična umetnost, in kot taka potrebuje veliko znanja in učenja. Ni dovolj, da izberemo le pravi žar, za slastno hrano iz žara potrebujete tudi nekaj kulinaričnih spretnosti. Pozorni bodite na izbiro pravega mesa in kakšen način ga je najbolje pripraviti. Najboljšo lastno je meso v marinadi, vendar katera marinada je najbolj primerna za posamezno vrsto mesa. Meso, ribe in zelenjave zahtevajo določeno višino temperature pri peki na žaru, ne zadostuje, da le prižgete ogenj. Ste vedeli, da z različnimi vrstami lesa spremenimo okus? In seveda pomembno opozorilo – žerjavice ne polivamo s pivom. Žar pa po vsaki uporabi temeljito očistite.

Nekaj zlatih pravil za uspešno peko na žaru

Žar mora biti čist. Rešetko je treba pred peko in po njej očistiti in pri tem upoštevati navodila proizvajalca. Po peki jekleno rešetko očistite s kepo alufolije ter namažite s polovico čebule ali z naoljeno krpo, jekleno ploščo pa polijte z mineralno vodo in zdrgnite z lopatico.

Žar mora biti vroč. Pravočasno zakurite, da bo les dodobra pogorel oziroma se bo oglje »razžarelo«. Vroča mora biti tudi rešetka; pri večjih žarih lahko ustvarite dve toplotni coni za peko.

Meso pravočasno vzemite iz hladilnika. Preden gre na rešetko, naj bo vsaj pol ure na sobni temperaturi, da se ogreje.

Nikoli ne pecite na ognju (plamenu). Ugasite ga s pokrovom, aluminijasto folijo, pršcem vode ali soljo oz. sodo bikarbono.

Zrezki naj se pečejo v miru. Ne premikajte jih ves čas in ne prebadajte jih z vilicami. Meso naj po kočani peki na rešetki počiva vsaj 5 minut.

 

Kaj je BBQ?

BBQ, kratica izraza Barbecque, ni peka mesa na žaru, ampak počasno dimljenje mesa, po načinu »low and slow« (z nizko temperaturo in počasi). Gre za dolgotrajno, večurno obdelavo mesa na nizki temperaturi (do največ 120°C), pri čemer je pomembno, da je temperatura čim bolj konstantna. Osnovna oprema za BBQ je smoker, nekakšen pokrit žar z neprekinjenim dovodom lesnega dima.

 

Žar je, kaj pa ostala zabava na vrtu?

Seveda govorimo o zabavi, predvsem otrok, ki jih kulinarične mojstrovine in glasno nazdravljanje odraslih niti ne zabava preveč. Kako zabavati mlajšo generacijo, da bodo preživel čudovit 1. maj?

Trampolin

Vedno dobra izbira je trampolin, saj na njemu uživajo tako otroci kot odrasli in celo najstniki, ki so sicer precej zdolgočaseni gostje na domačih piknikih. Če imate otroke, ne oklevajte, kajti dobri trampolini so lahko v uporabi do 15 let. Imejte v mislih, da otroci hitro rastejo, zato izberite trampolin z večjo maksimalno obremenitvijo. Upoštevajte pa tudi dejstvo, da proizvajalci trampolinov priporočajo uporabo samo ene osebe hkrati.   

Še en zelo pomemben nasvet - trampolin postavite na mehkejšo površino, na primer na travo ali zemljo, saj je možnost poškodb večja ob padcu na tršo površino, v kolikor se ne odločite za varnostno mrežo.

Vodne pištole in šotori

Šotor! Ali poznate otroka, ki ne bi bil navdušen nad šotorom? Vse si bo prinesel tja - igračke, igralne karte, družabne igre, celo sadje in zelenjavo bo pojedel, samo da mu mama dovoli ostati v šotoru, kjer se počuti kot pustolovec. Punčke pa se ne bodo branile kakšnih ljubkih hišk, kjer bodo same lahko priredile pravo vrtno zabavo ali čajanko.

Če je dovolj toplo, so vodne pištole odlična zabava, tudi za navihane odrasle goste. Ali pa vodni balončki. Seveda pa pazite, da vam ne uničijo dobro uležanega steaka, ki ni preveč navdušen nad vodo.

Zabava ob bazenu ali bazenčku

Voda. Otroci so nori na vodo. Na špricanje in seveda na čofotanje po bazenu. Če imate na obisku majhne otroke, potem napihnite kakšen malo večji bazenček, a kljub nizki vodi, nikoli ne pozabite na varnost, saj se lahko malček utopi že v nekaj centimetrih vode.

Če želite kupiti nekaj večjega, a iščete začasno rešitev za poletno druženje, predlagamo nakup in postavitev bazena z napihljivim robom. Ti so običajno nižjega oziroma srednjega cenovnega razreda, njihova življenjska doba je krajša in se po končani kopalni sezoni pospravijo. Popolna izbira, če večkrat prirejate druženje ob žaru.

Čudovite prvomajske praznike in nepozabna druženja.

Vaš Shoppster ❤️