Slovenija je vsekakor vinorodna dežela, to potrjuje tudi državna himna Prešernova Zdravljica, ki se začne z »Prijatlji! Obrodile so trte vince nam sladkó«. Vinarstvo se je v Sloveniji pričelo približno 2.300 let nazaj. Arheološke raziskave in študije so pokazale, da so bila vina najbolj priljubljena med ilirskimi in keltskimi plemeni na severo-vzhodu Slovenije, opojne pijače pa so jih naučili izdelovati Stari Grki. Rimljani so kasneje prinesli k nam drugačen način pridelovanja vina. Danes imamo v Sloveniji štiri vinorodne dežele: primorski vinorodni rajon (Goriška brda, Vipavska dolina, Kras, Slovenska Istra ), posavski vinorodni rajon (Dolenjska, Bela Krajina, Bizeljsko-Sremič), podravski vinorodni rajon (Prekmurske gorice), vinorodni okoliš Štajerska (Šmarje-Virštanj, Haloze, Ljutomer-Ormož, Srednje Slovenske gorice, Radgona-Kapela, Maribor). Na slovenskem stojalu za vino se največkrat znajdejo naslednje sorte vin: cabernet sauvignon, muškat, merlot, refošk, modri pinot, rizling, beli pinot.