< Prosta delovna mesta Shoppster undefined
Vino1.png
Slovenija je vsekakor vinorodna dežela, to potrjuje tudi državna himna Prešernova Zdravljica, ki se začne z »Prijatlji! Obrodile so trte vince nam sladkó«. Vinarstvo se je v Sloveniji pričelo približno 2.300 let nazaj. Arheološke raziskave in študije so pokazale, da so bila vina najbolj priljubljena med ilirskimi in keltskimi plemeni na severo-vzhodu Slovenije, opojne pijače pa so jih naučili izdelovati Stari Grki. Rimljani so kasneje prinesli k nam drugačen način pridelovanja vina. Danes imamo v Sloveniji štiri vinorodne dežele: primorski vinorodni rajon (Goriška brda, Vipavska dolina, Kras, Slovenska Istra ), posavski vinorodni rajon (Dolenjska, Bela Krajina, Bizeljsko-Sremič), podravski vinorodni rajon (Prekmurske gorice), vinorodni okoliš Štajerska (Šmarje-Virštanj, Haloze, Ljutomer-Ormož, Srednje Slovenske gorice, Radgona-Kapela, Maribor). Na slovenskem stojalu za vino se največkrat znajdejo naslednje sorte vin: cabernet sauvignon, muškat, merlot, refošk, modri pinot, rizling, beli pinot.
Iz kuhinjske omarice potegnite kozico in vanju vsujte 30 g kokosovega sladkorja (zdrava opcija, da). Sladkor bomo karamelizirali. Enostaven postopek, obljubimo. Ko se začne sladkor karamelizirati, mu prilijemo 100 ml vina in mešamo, da raztopimo karamelo. Nato prilijemo še 400 ml vina in dodamo nageljnove žbice, preostali kokosov sladkor ter cimet. Nato dodamo še vodo, sok ene sveže pomaranče in eno na koščke narezano pomarančo. Vse sestavine so sedaj na kupu. Pričnite z mešanjem in počakajte, da vino skoraj zavre. Vendar pozor: čisto zavreti ne sme! Odstavimo in postrežemo. Postrezite v steklene skoledice, da se bo videla čudovita bela ali rdeča barva vina. Moderne so tudi emajlirane skodelice, ki dodajo "vintage pridih". H kuhanemu vinu se najbolj poda temna čokolada (mhm, čist zares, preizkusite, ne bo vam žal), kostanj in preste.
Vino2.png