< Lifestyle

Jesenski meni za prste obliznit!

JesenskiMeni_Big.png

Jesenski čas je za crkljanje v udobju doma, gledanju filmov pod odejo in priprav na noč čarovnic. Po drugi strani je tudi idealen čas, da sončni del dneva preživimo v naravi, saj nam ta ponuja veliko bogastva – od gob in kostanja, do pobiranja buč in trgatve. Hkrati pa s takšnim načinom preživljanja prostega časa ostanemo aktivni.  

Z nabranimi dobrotami lahko ustvarite več kot slasten jesenski menu, s katerim boste polepšali mrzle jesenske dni. Pripravite brbončice in kuhinjo, saj se vam bodo sline cedile ob prebiranju naslednjih receptov.

Pa je šel po gobe...

… in jih prinesel domov! Nabiranje gob je prijetna jesenska dejavnost, ki vas naredi aktivne, hkrati pa je idealna priložnost za druženje, najpomembnejši del pa je preživljanje časa v naravi. V gozdu najdete raznovrstne gobe, vendar bodite pazljivi pri prepoznavanju gob, saj so nekatere strupene in jih ne smete zaužiti. Priporočamo, da se pred nabiranjem gob seznanite z gobami, ki so užitne, ali pojdite nabirate v družbi poznavalca. S seboj boste potrebovali košarico in nož, da boste gobe pravilno nabirali. V vsakem primeru pa bodite spoštljivi do narave in pri nabiranju tudi upoštevajte gozdni bonton ter strupene gobe ne brcajte in uničujete. No, sedaj so gobe v vaši košari, kaj boste pa iz njih naredil… Hmmm… Jurčke? Pohane marele? Pica s šampinjoni? Ja, pico! Vendar ne bomo opisali recept za klasično pico s šampinjoni, temveč za pico z jurčki! Klasika malo drugače 😉
JurčkiPica.png

V prvem koraku naredimo testo za pico. Za to potrebujete te sestavine:

  • 600 g moke
  • 1 žličko suhega kvasa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlico medu
  • 2 žlički morske soli
  • 4 decilitre vode

In definitivno kuhinjskega robota, ki bo hitro in kvalitetno zamesil testo, vi pa boste imeli čas pripraviti nadev za fino jesensko pico.

  • Vzemite veliko posodo vašega kuhinjskega robota, vanjo presejte moko, ji dodajte olje, kvas, sol, med in vodo. Pričnite s počasnim mešanjem in nadaljujte 5 minut. Nato sledi 5 minutna pavza, da telo in vi počivate malo.
  • Potem dvignite tempo mešanja kuhinjskega robota. Nadaljujte, dokler se teste ne začne ločevati od posode.
  • Testo razdelite na 4 ali 8 delov in jih  oblikujte v hlebčke. Te premažite z olivnim oljem in jih zavijte v prozorno folijo. Ne celofan, navadno prozorno. Postavite jih na pult ali mizo, ter pustite počivati 15 minut. Glede na vaš nivo lakote, imate na voljo dve opciji: a) pustite hlebčke v hladilniku čez noč oz. b) namesto 15 minut, naj hlebčki stojijo 60 minut. Nato jih odvijte in ponovno pregnetite in nazaj v hladilnik, vendar le za 2 kratki urici! 😊

Medtem, ko testo dela svojo magijo v hladilniku, je čas, da pripravite najslastnejši del pice – nadev! Pripravite:

  • 500 gramov nabranih jurčkov
  • 3 pore
  • 1 rdečo čebulo
  • 2 žlici limoninega soka
  • 100 gramov maskarponeja
  • 10 žlic olivnega olja
  • 100 gramov pancete
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • timijan

Rabite ponev s pokrovko in kuhalnico.

  • Por narežite na kolesca, ga stresite v ponev, dodajte 1 žlico olivnega olja in ščepec soli. Pokrijte s pokrovko in naj se duši, dokler ne bo mehek.
  • Jurčke očistite. Enostaven trik je uporaba kuhinjske krtačke, nato pa jih pobrišite z vlažnim kuhinjskimi brisačami. Narežite jih na tanjše lističe.
  • Naslednji del vas bo spravil jok. Narežite čebulo, prav tako na kolesca. V skledi jo zmešajte z jurčki, dodajte beli poper in timijan. Pripravite ponev, dodajte 2 žlici olivnega olje in prepražite gobe in čebulo. Dodajte kis in limono.
  • Narežite panceto. Tukaj je pomembna samokontrola, da je vmes ne pojeste, preden gre na pico.
  • Segrejte pečico na 250°C.
  • Na pomokanem pultu razvlecite testo, ne pozabite na debelejši rob za hrustljavo skorjo. Premažite z olivnim oljem. Sedaj sledi najboljši del: vzemite maskarpone in ga namažite po testu, dodajte por, panceto in jurčke s čebulo. Mmmm. Skoraj smo konec!
  • Pecite 10 do 15 minut.
  • Potem pa v akcijo! 😉

Vroči pes po kranjsko

Združimo nekaj tradicionalnega s hitro hrano, ki ne bo niti malo hiter obrok, temveč nekaj za vašo kulinarično dušo. Predstavljamo hot dog s kranjsko klobaso!

KranjskaKlobasa.png
Kranjska klobasa je slovenska nacionalna mesna jed. Izdelana je iz svinjskega mesa in izbranih začimb. Zapisi o tej klobasi obstajajo že iz začetka 19. stoletja, iz časa Avstro-ogrske monarhije. Nekateri trdijo, da je rojstno meso kranjske klobase Trzin, medtem ko isto trdijo tudi prebivalci Kranja. Kranjska klobasa je zaščitena z geografsko oznako. In s pravilnikom ima določeno geografsko območje, način predelave in priprave za trg. Prava kranjska klobasa mora tako vsebovati od 75 do 80 odstotkov kvalitetnega svinjskega mesa in največ 20 % trde slanine. Pa jo znate pravilno skuhati? Sila preprosto je, še otrok bi znal. Če ste v dilemi, ali kranjsko klobaso položite v lonec z vrelo ali hladno vodo, ste na pravem mestu. Razkrivamo natančen postopek kuhanja kranjske klobase. Pripravljeni? Na štedilnik pristavite mrzlo vodo, vanj dajte kranjsko klobaso in počakate, dokler ne zavre. Odstavite lonec in naj klobasa počiva v vodi še približno 10 minut.

V trgovini nakupite:

  • par kranjskih klobas
  • kislo zelje
  • gorčico
  • 2 štručki za hot dog

Doma pripravite

  • bučno majonezo
  • hrustljavo ocvrto čebulo

Potrebujete lonec in ponev, ročni mešalnik.

Bučna majoneza:

  • 1 jajce
  • 150 mililitrov bučnega olja
  • 1 žličko limoninega soka
  • 1 žličko gorčice (kar že imate)
  • sol
  • poper

  1. Zmešajte rumenjak, gorčico, limonin sok s pomočjo ročnega mikserja. Počasi dodajajte bučno okolje in še vedno miksajte. Ko bo zmes goste rahlo želatinasta, lahko ugasnete mikser. Dodajte sol in poper po vaših preferencah. Voila!

Hrustljava ocvrta čebula:

  • 1 čebulo
  • 2 žlici moke
  • sol

Vse, kar morate storiti, je, da:

  • čebulo narežite na kolesca, ta pa nato nasekljajte na trakove. Čebulnim trakom dodajte sol in dve žlici moke. V ponev vlijte olje in prepražite in cvrite do zlate barve.
  • Pristavite lonec in skuhajte kranjsko klobaso.
  • Štručko za hot dog prerežite na pol, jo namažite z gorčico, obložite s kislim zeljem in dodajte kranjsko klobaso. Po vrhu dodajte bučno majonezo in hrustljavo čebulo. Mmmm, okusno kajne? 😊

Zdrav pomfi? Ja pa ja de!

Ja, mi! Za prigrizkovanje brez grama slabe vesti smo za vas izbrskali sila preprost recept za zdrav pomfri, ki bo tudi povzročil eksplozijo brbončic. Predstavljamo bučkin pomfri!

Potrebujete:

  • muškatne buče
  • mleti česen
  • cimet
  • sol
  • 2 žlici olivnega olja

In pa še: pečico, ponev ali cvrtnik na vroči zrak.

Vzemite bučo in jo narežite na tanke kolute. Kolutom odrežite robove, da vam v sredini ostane pravokotnik. Tudi odrezane »robove« boste uporabite, samo odstranite lupino. Te pravokotnike iz buče narežite na trakove oziroma palčke. Tukaj ni pravila – širina in dolžina palčke je vaša preferenca, saj veste, eni imajo radi tanke, drugi pa širše. Bučkine palčke vrzite v skledo. Prilijte manjšo količino olivnega olja ter osnovne začimbe, kot so sol, česen in cimet. Glede na to, da ima vsak svoj okus, lahko dodate količino začimb po svojem okusu. Prav tako pa lahko dodate še kakšno drugo začimbo 😊. Dobro premešajte palčke, da bodo vse prepojene z oljem in začimbami. Če boste pekli v pečici, vzemite peki papir, ga postavite na pleh in po njemu razdelite bučkine palčke. Predhodno segrejte pečico na 175°C in pecite vsaj četrt ure, potem pa pojačajte temperaturo na 200°C in počakajte še 5 minut. Če boste pekli v cvrtniku na vroči zrak, dodajte veliko manj olja. Če boste pekli v ponvi, potrebujete malo več olja.
BuckinPomfri.png

Bon apetit!

Vaš Shoppster ❤️