< Prosta delovna mesta Shoppster undefined
… in jih prinesel domov! Nabiranje gob je prijetna jesenska dejavnost, ki vas naredi aktivne, hkrati pa je idealna priložnost za druženje, najpomembnejši del pa je preživljanje časa v naravi. V gozdu najdete raznovrstne gobe, vendar bodite pazljivi pri prepoznavanju gob, saj so nekatere strupene in jih ne smete zaužiti. Priporočamo, da se pred nabiranjem gob seznanite z gobami, ki so užitne, ali pojdite nabirate v družbi poznavalca. S seboj boste potrebovali košarico in nož, da boste gobe pravilno nabirali. V vsakem primeru pa bodite spoštljivi do narave in pri nabiranju tudi upoštevajte gozdni bonton ter strupene gobe ne brcajte in uničujete. No, sedaj so gobe v vaši košari, kaj boste pa iz njih naredil… Hmmm… Jurčke? Pohane marele? Pica s šampinjoni? Ja, pico! Vendar ne bomo opisali recept za klasično pico s šampinjoni, temveč za pico z jurčki! Klasika malo drugače 😉
JurčkiPica.png
KranjskaKlobasa.png
Kranjska klobasa je slovenska nacionalna mesna jed. Izdelana je iz svinjskega mesa in izbranih začimb. Zapisi o tej klobasi obstajajo že iz začetka 19. stoletja, iz časa Avstro-ogrske monarhije. Nekateri trdijo, da je rojstno meso kranjske klobase Trzin, medtem ko isto trdijo tudi prebivalci Kranja. Kranjska klobasa je zaščitena z geografsko oznako. In s pravilnikom ima določeno geografsko območje, način predelave in priprave za trg. Prava kranjska klobasa mora tako vsebovati od 75 do 80 odstotkov kvalitetnega svinjskega mesa in največ 20 % trde slanine. Pa jo znate pravilno skuhati? Sila preprosto je, še otrok bi znal. Če ste v dilemi, ali kranjsko klobaso položite v lonec z vrelo ali hladno vodo, ste na pravem mestu. Razkrivamo natančen postopek kuhanja kranjske klobase. Pripravljeni? Na štedilnik pristavite mrzlo vodo, vanj dajte kranjsko klobaso in počakate, dokler ne zavre. Odstavite lonec in naj klobasa počiva v vodi še približno 10 minut.
Vzemite bučo in jo narežite na tanke kolute. Kolutom odrežite robove, da vam v sredini ostane pravokotnik. Tudi odrezane »robove« boste uporabite, samo odstranite lupino. Te pravokotnike iz buče narežite na trakove oziroma palčke. Tukaj ni pravila – širina in dolžina palčke je vaša preferenca, saj veste, eni imajo radi tanke, drugi pa širše. Bučkine palčke vrzite v skledo. Prilijte manjšo količino olivnega olja ter osnovne začimbe, kot so sol, česen in cimet. Glede na to, da ima vsak svoj okus, lahko dodate količino začimb po svojem okusu. Prav tako pa lahko dodate še kakšno drugo začimbo 😊. Dobro premešajte palčke, da bodo vse prepojene z oljem in začimbami. Če boste pekli v pečici, vzemite peki papir, ga postavite na pleh in po njemu razdelite bučkine palčke. Predhodno segrejte pečico na 175°C in pecite vsaj četrt ure, potem pa pojačajte temperaturo na 200°C in počakajte še 5 minut. Če boste pekli v cvrtniku na vroči zrak, dodajte veliko manj olja. Če boste pekli v ponvi, potrebujete malo več olja.
BuckinPomfri.png