< Prosta delovna mesta Shoppster undefined
Medenjaki.png
Odigrajmo hitro igrico asociacij. Katere okuse povezujete z božičem? Vino, cimet in klinčki, čokolado, orehe, lešnike, pomaranče, jajčni liker, muškatni orešček? Titulo klasičnih božičnih piškotov ne more nihče odvzeti medenjakom. So tako tradicionalni, da v vas zagotovo prebudijo občutke nostalgije in toplote doma. Čeprav imajo medenjaki korenine na Kitajskem, kjer so v 10. stoletju izdelovali tako imenovan medeni kruh »mi-king«, pa so v Sloveniji sladice iz medenega testa oziroma lecta izdelovali v 18. stoletju. Danes takšno testo spada v slovensko kulturno dediščino. Pravi medenjaki obvezno vsebujejo med in začimbe – mleti ingver, cimet, klinčke, piment, muškatni orešček, vaniljo. Priporočamo, da v medeno testo dodate mlete ali sekljane oreščke (mandlje, orehe ali lešnike). Okusen dodatek je tudi kandirana pomaranča ali limonina lupinica. Medenjaki imajo po svetu več različic. So idealni tudi za darila ali okrasitev. Mogoče pa letos lahko namesto klasičnih medenjakov naredite medeno hišico. Ali različne oblike – snežake, snežinke, hišice, človeka ipd. in dodate malo pisanih barv.
Pripravite kuhinjskega robota in v njegovo posodo dajte zmehčano maslo in sladkor v prahu. Ta korak je pomemben, saj je tukaj ključnega pomeni to, da te dve sestavini penasto umešate. Ko že mislite, da je dovolj, pustite kuhinjskemu robotu, da še malo meša. Vztrajnost je ključ do krhkosti. Vsaj pri teh piškotih. Ko dobite popolno penasto mešanico, tej dodajte dva rumenjaka in dva vaniljeva sladkorja. Zopet prižgemo robota in pustimo, da elegantno in kakovostno zmeša vse sestavine. Moka je zadnja sestavina, ki jo bomo dodali. Pomembno je, da moko dodajamo počasi, da se ta umeša v penasto mešanico. Končamo, ko dobimo kompaktno testo. Testo vzamemo v roke in ga še malo zgnetemo na starinski način – na roke. Ga sploščimo, damo na krožnik ali pladenj ter pokrijemo s prozorno folijo. Sedaj je čas, da se spočijete vi in testo. Počitek naj traja 30 minut, primeren prostor je hladilnik. Ko alarm zazvoni, vzemite testo in ga še nekaj minut pustite, da se »naleze« sobne temperature. Vzemite valjar in gremo v akcijo. Pekovski namig: na pult namesto moke položite peki papir, nanj dajte testo, na testo pa še en peki papir – tako boste lažje valjali in naredili enakomerno debelo testo. Izberite najljubše oblike modelčkov za piškote, če imate umetniško žilico, pa lahko prostoročno režete oblike. Profesionalen nasvet: piškote polagajte na ohlajen pekač. Tako bodo ohranili popolno obliko. Pečico predhodno ogrejte na 180°C, v primeru uporabe ventilacije pa na 160°C. Peka naj traja do 10 min. Preden boste stegnili prste po pečenih maslenih piškotih počakajte, da se ohladijo.
Masleni.png
Linski.png
Na pult postavite maslo, da se omehča. Vmes lahko skočite v trgovino, če vam manjka kakšna sestavina. Lahko začnete tudi s pripravo suhih sestavin. Ali spijete kavico. V prvem koraku presejemo moko. Dodamo ji sladkor v prahu. V to gladko mešanico brez grudic dodamo vaniljev sladkor in ščepec soli. Umijemo limono in na ribežnu fino nastrgamo lupinico direktno v posodo s suhimi sestavnimi. Posodo postavimo nazaj v kuhinjskega robota in nataknemo primerno metlico. Počasi začnemo dodajati zmehčano maslo. Notri navrzite tudi rumenjak. Kuhinjski roboto nastavite na nizko hitro gnetenja in potrpežljivo počakajte, da se sestavine povežejo. Ko bo testo mehko in gladko, ga ovijemo v prozorno folijo in pospravimo v hladilnik. Tam ga pustimo vsaj pol ure, lahko pa tudi čez noč. Medtem pripravimo dva pekača, v katera položimo peki papir. Izberemo poljubne modelčke za linške piškote. Ne pozabite zagnati pečice na funkcijo ventilacije in 180°C.
Vzemite kozico, vanjo nalomite temno čokolado in dodajte maslo. Na nizkem ognju počasi topimo in mešamo, dokler ne nastane gladka masa. Vmes lahko prižgete kuhinjskega robota, ki bo zmešal jajca, rjavi sladkor in vaniljev ekstrakt. Naj meša z največjo hitrostjo, kar ene 15 minut. Ker je pomembno, da se sladkor stopi in umeša z jajci, da dobimo puhasto maso. V to maso dodamo stopljeno čokolado. Kuhinjskega robota nastavimo na najnižjo hitrost, da se bodo sestavine elegantno povezale. Sedaj, ko imamo proste roke, v posebni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. To suho mešanico počasi dodajamo masi. Robot naj še vedno dela z najnižjo hitrostjo. Ne se ustrašiti, če bo masa bolj tekoča. Posodo pokrijte s prozorno folijo in jo postavite v hladilnik. Naj »čilira« dobro uro. Pripravite si skodelico kave ali čaja. Ko spijete, na pekač položite peki papir, nanj pa z žlico ali zajemalko za sladoled nanesite maso v obliki kupčkov. Pečica bo nato na 180°C pekla znotraj mehke, zunaj hrustljave čokoladne piškote približno 12 minut.
Cokolada.png