< Lifestyle

Strašljivo dobri recepti za Halloween!

Halloween_Big.png

Noč čarovnic pri nas (še) ni tako priljubljena kot so maškare, in najbrž nikoli ne bo. To še ne pomeni, da v svoj koledar ne rabite dodati tega praznika – prav nasprotno! A ni lepo praznovati in si kakšen siv, deloven dan spremeniti v nekaj magičnega in zabavnega? Tradicija za noč čarovnic tako zajema rezanje buč, okraševanje z duhci in čarovnicami, ter izbiro najljubšega kostuma. Vendar se pozablja, da je glavna zvezda vsake zabave… ta dam, ta dam – hrana! 😊

Če se vam že ne da okraševati, maskirati oz. iskati, kam ste lani založili metlo, lahko noč čarovnic uživate tudi le skozi kulinariko. Kdo ne mara hrane? Otroci jo obožujejo, najstniki imajo radi kreativno postreženo, da lahko objavijo na družbenih omrežjih, odrasli pa da dobijo komplimente od družbe. Vsi pa obožujemo nekaj kreativnega in slastnega.

Če boste letos organizirali praznovanje za otroke, zabavo za prijatelje ali želite samo nekaj malega, da boste praznovali sami ali v paru, lahko ideje za slastne in zabavne prigrizke in jedi za noč čarovnic najdete tu.

Radi jemo prstke

Na noč čarovnic se ven prikradejo zombiji in mumije in vse strašne prikazni. Da boš vaša zabava v skladu s strašljivih faktorjem, obvezno dodajte na meni strašljive prstke! Ker gre za hot dog 🌭, bo zagotovo teknil vsem… ali pa ne 😊.

Za strašljive prstke 🌭🧟🖐️ potrebujete naslednje sestavine in 12 minuti časa: hrenovke (lahko kupite tudi paket mini hrenovk), hot dog štručke, kečap in koren. Slednjega potrebujete le za dekor, tako, da če vam ni po okusu, ga lahko izpustite ali nadomestite z na primer zeljem. Vse, kar morate narediti je: 1) oblikujte hrenovke, in sicer tako, da jim na sredini naredite dve zarezi za »členke«, nato pa na koncu »odrežete noht«; 2) skuhajte hrenovke; 3) razrežite hot dog štručke; 4) dodajte kečap v štručko, ki bo imitirala kri, zato ne bodite skopi, da bodo strašljivi prstki zares prepričljivo realistični; 5) naribajte koren in nekaj rezin položite po štručki, da bo izgledalo, kot da izpod prstov rinejo črvi (zares strašno); 6) dodajte kuhano prst, ups hrenovko; 7) servirajte na krožniku, če bo ta črn, bo vse skupaj še bolj strašljivo. Dober tek, muahaha.
StrasljiviPrstki.png

Slastne mumije!

Kaj dobite, če kombinirate mesne kroglice in listnato testo? Najbolj okusne mumije! Še en preprost recept, ki bo navdušil in je sila preprost.

Mumije.png
V trgovini v košarico zmečite: listnato testo, 1 kg mleto mešano meso, 200 g krušnih drobtinic, 100 g parmezana, 4 jajca, 2 čebulici, klasične začimbe (sol, poper, česen) in olje. Listnato testo pustite na sobni temperaturi, da bo mehko. Malo boste jokali ob pripravi mumij, saj v prvem koraku režete čebulice. Brez sramu, če boste pri temu uporabili očala za plavanje. Popražite čebulo do zlate barve in ji dodajte česen. Pozor! Če imate strok v česnu, ga zmečkajte, če imate pa na voljo česen v prahu, temu dodajte kanček vode, da nastane neke vrste česnova pasta. Nasekljajte peteršilj kot kung fu panda. Naribajte parmezan! Ste slišali – naribajte! Ne uporabiti že vnaprej naribanega v vrečkah, kuglice bodo izgubile okus. Zdej, ko imamo vse pripravljeno, vržemo v skledo. Dodajte tisti par jajc, sol in poper. In postanimo sam svoj ročni mešalnik. Mešajmo in gnetimo do popolne mase. Nato oblikujemo kroglice, ki pa so lahko bolj sploščene. Spečemo. Listnato testo raztegnemo. »Hrbtni del« testa za mumijo naj bo cel, medtem ko na desni in levi strani naredimo zareze, da naredimo trakove, ki jih bomo nato ovili okoli mesa. Na testo položimo kroglice, jih ovijemo s trakovi, za oči uporabimo olive. Damo v pečico, dokler testo ne porjavi.

Kaj me strašiš?

Sedaj pa lahko gremo na bolj sladko poglavje kuharske knjige. Ste vedeli, da lahko hrustate duhce? 👻 Seveda! Ne vemo pa, koliko so nasiti :).

Hrustljave duhce naredite s pomočjo naslednjih sestavin: 250 g masla, 80 g + 150 g sladkorja v prahu, 1 jajce, 1 rumenjak, 350 g bele moke, 100 g mletih mandljev, voda, 10 g temne čokolade. Pomemben nasvet: pustite maslo na sobni temperaturi, da se zmehča. Nato pa v veliki skledi zmešajte maslo, sol, jajce, rumenjak in 80 g sladkorja v prahu. Pri temu uporabite električni mešalnik. Ko dobite enotno zmes, dodajte testu moko in mandlje. Gnetite, dokler ne dobite gladko testo. Naredite eno ogromno kroglo, jo pustite v skledi in to pokrijte s prozorno folijo. Tudi testo mora počivati, in sicer vsaj 1 uro v hladilniku. Medtem pripravite pečico na 180°C. Razvaljamo testo, vzamemo nož in iz njega izrežemo duhce, ter jih položimo na pekač. Pečemo 10 minut. Po peki piškotke damo na rešetko, da se ohladijo, vmes pa pripravimo sladkorni preliv. Sedaj vzemite tistih 150 g sladkorja v prahu in vodo, ju zmešamo in s to pasto namažemo rjuho na duhca, da ne bo gol. S stopljeno temno čokolado ustvarimo oči in usta. Sušenje poteka vsaj 2 uri. Bu!
Duhci.png

A vi jeste mufine na pokopališču?

Mufini.png
Ne, jemo pa take, ki so iz britofa sladkosti. Vsaki sladici lahko dodate pridih noč čarovnic, zakaj ne bi tudi klasični in nadvse priljubljeni – mufini 🧁? Prednost mufinov za noč čarovnic je, da lahko izberete najljubši okus in spečete testo, ki je vaše najljubše. Če bo masa za mufine svetle barve, jih lahko spremenite v duhce ali mumije, če boste delali iz temne čokolade in/ali višnje oz. češenj, boste dobili popolno kombinacijo za noč čarovnic. Trik je samo v temu, da jih primerno okrasite. Pokopališčne mufine okrasite tako, da iz sladkorne zmesi oblikujete nagrobnike, na katere pa narišete pogoste fraze za noč čarovnic, kot so: »Boo!«, »Vstala sem«, »RIP« in podobno. Seveda lahko zamenjate temo, in mufine okrasite kot buče, jim dodate »oko«, metlo ali klobuk, naredite duhce. Če niste ljubitelj mufinov, vam pa preostane le ena stvar – torta! Zabavnih opcij je nešteto!

Če pa najdeš kak boljši recept, ga nam pa le pošljite!

Slastno noč čarovnic 🎃,

Vaš Shoppster 🧡