< Za odličen okus

Svetovni dan pice in 10 dejstev o pici

Pica


Ste vedeli, da je 9. februar mednarodni dan pice? Čisto zares! In, ker je pica ena izmed najbolj priljubljenih jedi na svetu, ni presenetljivo, da obstaja kar nekaj zgodb, kdo je prvi pripravil pravo pico. No, lahko povemo, da so prve pice v Ljubljani in Sloveniji prodajali v gostilni Kora-bar, prva prava picerija Parma je odprla svoja vrata leta 1974. Vas zanima, kdo je genij, ki je zamesil prvo pico? Berite dalje!
 

10 zanimivih dejstev o zgodovini pice


 

1. Živila, podobna pici, ploščati in pečeni kruh z različnimi nadevi, so se pripravljali že od neolitika naprej in skoraj v vseh regijah sveta, tako da je osnova pica stara skoraj toliko kot človek.

2. A prav peki iz živahnega Neaplja so pripravili prvo jed, ki je že v 16. stoletju postala znana kot »pica«. Ta ulična hrana se je najprej prodajala revnim domačinom, ki so veliko časa preživeli na delu v pristanišču in okolici. Pica je bila praktična, ker so jo delavci lahko kupili in pojedli kar med hojo. no ,zato pa so se nad njimi zgražali bolj bogati meščani, ki so hranjenje med hojo imeli za primitivno navado. 

3. Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo - Pizzeria Port' Alba.

4. In potem sta leta 1889 Italijo in Neapelj obiskala kralj Umberto I in kraljica Margerita Savojska, ki si je zaželela poskusiti pico. Lokalni pek Raffaele Esposito, ki velja tudi za očeta moderne pice,  je tako naredil pico z italijansko zastavo - rdečim paradižnikom, belo mocarelo in zeleno baziliko. Kraljica Margherita je bila navdušena in kmalu je taka pica postala znana kot pica margerita.

5. Čeprav je imela kraljevi blagoslov, pica ni postala znana izven Neaplja vse do konca 19. stoletja, ko so se Italijani začeli izseljevati v Ameriko, s seboj pa so nesli seveda navade in recepte.

6. Leta 1905 je Gennaro Lombardi na trgovski ulici sredi Manhattna odprl prvo picerijo v ZDA. Picerija Lombardija obstaja še danes, čeprav na drugi lokaciji, a ima še vedno isto pečico kot leta 1905.

7. In tako je pica osvojila Ameriko, predvsem delavski razred, ki je oboževal okusno, poceni in nasitno jed. Evropa pa je razen juga Italije ostala še neosvojena. Šele po drugi svetovni vojni, so si vojaki z vseh koncev sveta, Tudi doma zaželeli pice, ki so jo poskusili v Italiji.

8. A pravi razcvet pice se je začel šele z verigami restavracij - Pizza Hut je začela svoj pohod leta 1958, veriga Mali Cesar leto dni kasneje, nato še Domino in Papa John.

9. Leta 1957 je podjetje Celentano začelo tržiti zamrznjene pice in pice so kmalu postale najbolj priljubljene vse zamrznjene obroke.

10. Leta 2021 se je na lestvico 50 najboljših picerij izven Italije prvič uvrstila tudi slovenska picerija. To je ljubljanska picerija Verace, ki velja za eno od prvih, ki je v Sloveniji začela peči prave neapeljske pice, za kar so pridobili tudi certifikat avtentičnosti.

 

Najboljša domača pica!


 

Pica večer je lahko super dogodek, saj se te slastne italijanske jedi ne branijo tudi najbolj izbirčni otroci. Lahko vam jo celo pomagajo narediti, da bo veselje še večje. Pice pa so primerne tudi za odrasle zabave in najstniške žurke. Zavihajte rokave in skupaj specimo najboljšo pico!

Za testo klasične italijanske pice potrebujete:

5 g svežega kvasa

250 g moke

ščepec soli

1 žlico olivnega olja

moko za posipanje

Za nadev:

200 ml pasiranih paradižnikov

1 žlico olivnega olja

sol in sveže mlet črn poper

100 g šunke

200 g češnjevih paradižnikov

črne olive

zelene olive

125 g kroglic mocarele

baziliko za okrasitev

  1. Kvas nadrobite v majhno skledo in prilijte 160 ml mlačne vode. Dobro premešajte in pustite stati nekaj minut.
  2. V tem času moko in sol presejte v skledo. Sredi kupčka naredite jamico, vanjo vlijte kvašeno mešanico in dodajte 1 žlico olivnega olja. Zgnetite mehko in nelepljivo testo. Denite ga v večjo skledo, pokrijte s folijo za živila in ga na toplem pustite vzhajati 60 minut.
  3. Pasirane paradižnike prelijte v kozico, primešajte 1 žlico olja in vse skupaj kuhajte nekaj minut, da se mešanica zgosti. Po kuhanju naj se ohladi, nato pa jo začinite s soljo in poprom.
  4. Testo dobro pregnetite. Delovno površino potresite z moko in iz testa oblikujte krog. Robovi pice naj bodo nekoliko višji.
  5. Testo denite v pekač, obložen s papirjem za peko, in po njem razporedite paradižnikovo omako, koščke šunke, koščke češnjevih paradižnikov, obročke oliv in kroglice mocarele. Nakapajte z olivnim oljem. Pico približno 18 minut pecite v pečici, segreti na 200°C. Preden pico ponudite gostom,  jo okrasite z baziliko.

V zadnjem času je popularna pica z drožmi, ki je bolj zdrava, saj je lažje prebavljiva. Za takšno pico potrebujete:

570 g fino mlete moke

350 ml mrzle vode

50 g droži (divjega kvasa)

7 g soli

  1. V vodi raztopite droži in med mešanjem postopoma dodajajte moko. Ne pozabite na ščepec soli.
  2. Gnetite z mešalcem ali kuhinjskim robotom na nizki hitrosti ali ročno 12 do 15 minut, dokler testo ni zelo gladko.
  3. Pokrijte testo in ga pustite počivati vsaj 1 uro.
  4. Iz testa oblikujte 4 krogle in jih zaprite v nepredušno posodo, pazite, da se med seboj ne dotikajo. Naj počivajo 1 uro, nato jih pospravite za 12 ur oz. čez noč v hladilnik. Iz hladilnika jih vzemite vsaj 6 ur preden oblikuješ svojo pico.

Ostali postopek ponovite tako kot pri priprave klasične pice. Voila!


Kaj pa pica samo v nekaj minutah? Kot na ulicah Neaplja!


 

Zakaj bi komplicirali, če obstajajo tudi pekači za pico, ki vam hitro pomaga do popolnega in slastnega obroka, ki diši po Neaplju.

Ariete pekač za pico je električna pečica za pripravo odličnih pic v samo 4 minutah! Pečica za pico Ariete ima ognjevzdržno podlago in moč 1200 W. Z njo boste dosegli popolno temperaturo za peko,  ki bo takšna kot v pravi pečici na drva. Je hitra, kompaktna in idealna za svežo ali zamrznjeno pico.

​Pečica za pico Da Gennaro je opremljena s časovnikom in 5 nastavitvami temperature, kar pomeni, da je idealna tudi za kuhanje slanih piščancev, opečenih sendvičev, polnjenih peciv ... kot v tradicionalni električni pečici. Uživate v pristnem okusu neapeljske pice iz udobja vašega doma!

Buon appetito!

Vaš Shoppster 💖