Ste vedeli, da je 9. februar mednarodni dan pice? Čisto zares! In, ker je pica ena izmed najbolj priljubljenih jedi na svetu, ni presenetljivo, da obstaja kar nekaj zgodb, kdo je prvi pripravil pravo pico. No, lahko povemo, da so prve pice v Ljubljani in Sloveniji prodajali v gostilni Kora-bar, prva prava picerija Parma je odprla svoja vrata leta 1974. Vas zanima, kdo je genij, ki je zamesil prvo pico? Berite dalje!
1. Živila, podobna pici, ploščati in pečeni kruh z različnimi nadevi, so se pripravljali že od neolitika naprej in skoraj v vseh regijah sveta, tako da je osnova pica stara skoraj toliko kot človek.
2. A prav peki iz živahnega Neaplja so pripravili prvo jed, ki je že v 16. stoletju postala znana kot »pica«. Ta ulična hrana se je najprej prodajala revnim domačinom, ki so veliko časa preživeli na delu v pristanišču in okolici. Pica je bila praktična, ker so jo delavci lahko kupili in pojedli kar med hojo. no ,zato pa so se nad njimi zgražali bolj bogati meščani, ki so hranjenje med hojo imeli za primitivno navado.
3. Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo - Pizzeria Port' Alba.
4. In potem sta leta 1889 Italijo in Neapelj obiskala kralj Umberto I in kraljica Margerita Savojska, ki si je zaželela poskusiti pico. Lokalni pek Raffaele Esposito, ki velja tudi za očeta moderne pice, je tako naredil pico z italijansko zastavo - rdečim paradižnikom, belo mocarelo in zeleno baziliko. Kraljica Margherita je bila navdušena in kmalu je taka pica postala znana kot pica margerita.
5. Čeprav je imela kraljevi blagoslov, pica ni postala znana izven Neaplja vse do konca 19. stoletja, ko so se Italijani začeli izseljevati v Ameriko, s seboj pa so nesli seveda navade in recepte.
6. Leta 1905 je Gennaro Lombardi na trgovski ulici sredi Manhattna odprl prvo picerijo v ZDA. Picerija Lombardija obstaja še danes, čeprav na drugi lokaciji, a ima še vedno isto pečico kot leta 1905.
7. In tako je pica osvojila Ameriko, predvsem delavski razred, ki je oboževal okusno, poceni in nasitno jed. Evropa pa je razen juga Italije ostala še neosvojena. Šele po drugi svetovni vojni, so si vojaki z vseh koncev sveta, Tudi doma zaželeli pice, ki so jo poskusili v Italiji.
8. A pravi razcvet pice se je začel šele z verigami restavracij - Pizza Hut je začela svoj pohod leta 1958, veriga Mali Cesar leto dni kasneje, nato še Domino in Papa John.
9. Leta 1957 je podjetje Celentano začelo tržiti zamrznjene pice in pice so kmalu postale najbolj priljubljene vse zamrznjene obroke.
10. Leta 2021 se je na lestvico 50 najboljših picerij izven Italije prvič uvrstila tudi slovenska picerija. To je ljubljanska picerija Verace, ki velja za eno od prvih, ki je v Sloveniji začela peči prave neapeljske pice, za kar so pridobili tudi certifikat avtentičnosti.
Pica večer je lahko super dogodek, saj se te slastne italijanske jedi ne branijo tudi najbolj izbirčni otroci. Lahko vam jo celo pomagajo narediti, da bo veselje še večje. Pice pa so primerne tudi za odrasle zabave in najstniške žurke. Zavihajte rokave in skupaj specimo najboljšo pico!
Za testo klasične italijanske pice potrebujete:
5 g svežega kvasa
250 g moke
ščepec soli
1 žlico olivnega olja
moko za posipanje
Za nadev:
200 ml pasiranih paradižnikov
1 žlico olivnega olja
sol in sveže mlet črn poper
100 g šunke
200 g češnjevih paradižnikov
črne olive
zelene olive
125 g kroglic mocarele
baziliko za okrasitev
V zadnjem času je popularna pica z drožmi, ki je bolj zdrava, saj je lažje prebavljiva. Za takšno pico potrebujete:
570 g fino mlete moke
350 ml mrzle vode
50 g droži (divjega kvasa)
7 g soli
Ostali postopek ponovite tako kot pri priprave klasične pice. Voila!
Zakaj bi komplicirali, če obstajajo tudi pekači za pico, ki vam hitro pomaga do popolnega in slastnega obroka, ki diši po Neaplju.
Ariete pekač za pico je električna pečica za pripravo odličnih pic v samo 4 minutah! Pečica za pico Ariete ima ognjevzdržno podlago in moč 1200 W. Z njo boste dosegli popolno temperaturo za peko, ki bo takšna kot v pravi pečici na drva. Je hitra, kompaktna in idealna za svežo ali zamrznjeno pico.Buon appetito!
Vaš Shoppster 💖